lördag 13 juni 2009

Morotskaka



Jag gjorde en morotkaka idag och den blev mycket god. Jag gjorde lite roligare variant. muffinsformar och utan glasyr (hade ingen philadelphiaost hemma). Mycket god och enkel kaka som är nyttigare än andra sockerkakor.

Du behöver:
3 st (ca 200 g) morötter
0,75 dl (ca 50 g) sötmandel
eller hasselnötter
2 st ägg
2 dl strösocker
eller råsocker
1 tsk kanel
ev. 0,5 tsk ingefära
1 tsk vaniljsocker
0,5 tsk bikarbonat
1 tsk bakpulver
2 dl vetemjöl
1 dl matolja
Glasyr:
100 g philadelphiaost naturell
0,5-1 dl florsocker
ev. 1 tsk saft av pressade citroner
eller saft av pressad lime
Gör så här:
Om du har en matberedare med kniv så passar det utmärkt att använda till det här receptet på morotskaka.
Skala morötterna. Om du använder matberedare: skär morötterna i mindre bitar och lägg dem i din matberedare med kniven monterad. Häll i mandeln. Kör ca 30 sek så att det blir finhackat.
Utan matberedare: Riv morötterna på rivjärn och hacka mandeln.
Tillsätt ägg och socker. Kör ca 30 sek med matberedaren eller använd elvisp eller vanlig visp.
Häll ner oljan i smeten.
Ta fram en bunke och blanda kanel, ev. ingefära, vaniljsocker, bikarbonat, bakpulver och vetemjöl. Häll ner över oljan.
Använd matberedarens impulsknapp för att blanda försiktigt eller elvispens lägsta hastighet eller en sked för att röra runt tills det blir en jämn smet.
Häll smeten i smord och bröad rund form, ca 1 ½ liter. Grädda morotskakan i nedre delen av ugnen i 175 grader i ca 45 min.
Låt stå i formen 5-10 minuter. Stjälp sedan upp morotskakan på ett serveringsfat. Lägg formen ovanpå och låt morotskakan kallna.
Gör glasyren. Blanda philadelphiaost och florsocker samt ev. citron- eller limesaft. Bred glasyren över morotskakan med en kniv.
Servera! Förvara morotskakan i kylskåp.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar